Sverigedemokraterna ifrågasätter SRV:s hantering av CFC-isolering i Huddinge
Huddinge kommun ställs inför frågor om hanteringen av ozonnedbrytande ämnen i byggavfall när Sverigedemokraternas Felix Byström lyfter oro över bristande rutiner för CFC-isolering. Bygglovs- och tillsynsnämndens ordförande Annie Östlund (C) svarar att inga problem har noterats.
Oro över ozonskiktet
CFC, eller klorfluorföreningar, har länge varit kända för sin skadliga effekt på ozonskiktet. Medan många associerar freoner med gamla kylskåp, påpekar Felix Byström (SD) att gammalt isoleringsmaterial också kan innehålla dessa ämnen. Han menar att CFC-haltigt material i byggnader idag utgör den största källan till utsläpp av ozonnedbrytande ämnen i Sverige.
Bristande information och mottagning
I sin interpellation till bygglovs- och tillsynsnämndens ordförande uttrycker Byström frustration över att Huddinges avfallsplan endast nämner freon i samband med kylar och frysar, men inte CFC-isolering. Han noterar även att SRV:s återvinningscentraler inte tar emot CFC-isolering och att det saknas information om hur detta avfall ska hanteras.
Långa avstånd och risk för felhantering
Den närmaste platsen för att lämna CFC-isolering är Svensk Freonåtervinning i Hässelby, vilket innebär en resa på över 30 kilometer för Huddingebor. Byström varnar för att detta kan leda till att avfallet antingen hamnar bland vanlig isolering på återvinningscentralerna eller, i värsta fall, dumpas i naturen.
Tre frågor till kommunen
Byström ställer följande frågor till Annie Östlund:
- Har SRV rapporterat in några uppgifter om hantering av CFC-isolering i avfallsregistret?
- Har Huddinge kommun i sina tillsynsärenden lyft frågan om hantering av CFC-isolering med SRV?
- Anser Mittenstyret att det behövs tydligare riktlinjer för hur SRV ska hantera CFC-isolering?
Kommunens svar
Annie Östlund (C) svarar att hon välkomnar Sverigedemokraternas intresse för miljöfrågor. Hon klargör att SRV:s anläggningar i Skogås och Gladö kvarn inte tar emot CFC-avfall och att inga avvikelser har noterats där sådant avfall lämnats felaktigt.
“Det är en del av tillsynen att både genom fysisk inspektion och dialog med verksamheten säkerställa att felaktigt lämnat avfall upptäcks och hanteras”, säger Östlund.
Behov av riktlinjer?
På frågan om behovet av tydligare riktlinjer för SRV:s hantering av CFC-isolering svarar Östlund att Mittenstyret inte har diskuterat detta. Hon tillägger: “Om SRV:s styrelse eller verksamhet ser behovet, förutsätter jag att de hanterar frågan”.
Sammanfattning
Östlund avslutar med att hon i nuläget inte ser några tecken på att felsorterat CFC-material är ett problem på Huddinges återvinningscentraler. Frågan om CFC-isoleringens hantering i kommunen verkar därmed tills vidare vara besvarad, men Byström och Sverigedemokraterna kan komma att fortsätta följa utvecklingen.