Mittenstyret säger nej till förslag om kostnadsredovisning av klimatåtgärder

Arbetar Huddinge kommun effektivt med sitt klimat- och miljöarbete? Den frågan kommer invånare inte kunna få svar på efter att Mittenstyret sagt nej till kostnadsredovisning av klimatåtgärder.
Bakgrunden är en motion från Felix Byström (SD) om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur nämnder och kommunala bolag redovisar kostnaden för klimatåtgärder i förhållande till deras klimatnytta. Syftet var att skapa större transparens och effektivitet i hur kommunens klimatmål uppnås.
Huddinge kommun har i sitt miljöprogram satt upp målet att minska de geografiska växthusgasutsläppen med 25 procent jämfört med 2019. Trots detta finns det i dag ingen systematisk redovisning av hur mycket utsläppen minskar i förhållande till kostnaderna för olika klimatåtgärder, något som motionären menar försvårar prioriteringar och effektiva investeringar.
Som exempel lyfter Felix Byström det nya kommunhuset där en stor mängd av delarna av den befintliga byggnaden ska återbrukas. Medan återbruket beskrivs som en åtgärd för att minska klimatavtrycket och hålla nere kostnaden innebär återbruket av material en nettokostnad om cirka 21 miljoner kronor och minskade utsläpp om cirka 950 ton koldioxidekvivalenter, eller den hissnande summan 22 000 kronor per ton.
Från Mittenstyret menar man dock att ingen särredovisning behövs samt att det inte spelar någon större roll vad åtgärderna kostar. Det viktiga är att Huddinge kommun går före i det klimatpolitiska arbetet.
Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade för att motionen skulle bifalls, medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Huddingepartiet, Vänsterpartiet och Drevvikenpartiet röstade för att motionen skulle avslås.