Skip to content
lördag 17 maj

Kommunalt VA på gång till Gunhildsvik – Men ingen detaljplan

Området Gunhildsvik, beläget vid den nordöstra delen av sjön Trehörningen kommer att anslutas till kommunalt vatten och avlopp. Men Stockholm Vatten och Huddinge kommun är inte överens om området ska planläggas.

Byggnation
15 maj 2025Huddinge
Redaktionen
Uppskattad lästid: 2 minuter

Bakgrunden till projektet är ett föreläggande från Länsstyrelsen i Stockholm. Enligt beslutet måste Huddinge kommun se till att området får tillgång till kommunalt dricksvatten och avlopp senast den 31 december 2027.

För Stockholm Vatten innebär projektet nyläggning av 1 300 meter vatten- och spillvattenledningar i områdets gator. Ledningsnätet kommer att utformas som ett LTA-system där varje fastighet får en egen liten pumpstation som pumpar spillvattnet till ledningen i gatan. Detta då området är mycket kuperat vilket gör det svårt att bygga självfallsledningar. Projektets totala budget beräknas till 66 miljoner kronor.

Från Stockholm Vattens inriktningsbeslut framgår att bolaget är allt annat än nöjda med kommunens planer på att inte planlägga området i samband med VA-utbyggnaden och lyfter ett antal risker:

  • Fastighetsrättsliga hinder: Vägarna är privata och överensstämmer inte med beslutade gränser i gemensamhetsanläggningen.
  • Markåtkomst: Vägarna är smala (max 4 meter) och kräver ledningsrätter som även påverkar tomtmark.
  • Bygglogistik: Branta, smala grusvägar medför utmaningar under byggtiden.
  • Oförutsägbara markförhållanden: Risk för berg, högt grundvatten och sulfidjord.

Projektet innehåller därför omfattande riskposter för oväntade förhållanden och tidsförskjutningar. Dialog pågår med både kommunen och Länsstyrelsen om hantering av dessa frågor.

För de som bor i området kan även beslutet att inte planlägga området bli en bökig och dyr historia. De smala vägarna innebär att de boende behöver provisoriska parkeringar och gångvägar till fastigheterna. Det behöver också säkerställas att utryckningsfordon kan komma fram genom området under byggtiden vilket kräver provisoriska vägar. En avsaknad av detaljplan innebär också att fastighetsägarna kommer att få betala anslutningsavgiften, utan att få möjligheten att bygga större än de 55 kvadratmeter som dagens områdesbestämmelser tillåter.