Huddinges barn använder inte biblioteken – kommunen halkar efter i läsvanor
Huddinges barn lånar betydligt färre böcker från kommunens bibliotek än genomsnittet i Sverige. Trots att läsning utanför skolan är avgörande för barns utveckling, särskilt för barn i flerspråkiga hem, saknas konkreta förslag från mittenstyret för att vända trenden.
Låga siffror för boklån och aktiviteter🔗
Statistiken är tydlig: Huddinge ligger bland de tio sämsta kommunerna i Stockholms län när det gäller barnbokslån, med 7,7 lån per barn jämfört med rikssnittet på 12,6. Topprankade kommuner som Salem och Täby har nästan dubbelt så många lån, med 14,4 respektive 13,8 lån per barn.
Även kommunens aktivitetstillfällen för barn är få. Med 23,2 aktiviteter per 1 000 invånare ligger Huddinge långt efter rikssnittet på 39,5. Botkyrka, som toppar listan i länet, har hela 95,1 aktiviteter per 1 000 invånare.
Biblioteksbesök på historiskt låga nivåer🔗
När det gäller biblioteksbesök är Huddinge näst sämst i länet. Kommunens invånare gjorde i snitt 2,5 besök per person år 2023, jämfört med rikssnittet på 4,5 och Upplands Bros imponerande 8,4 besök per person. Detta understryker ett växande problem där biblioteken inte når ut till sina målgrupper.
Behov av insatser för att främja läsning🔗
Läsning utanför skolan är avgörande för att stärka barns språk och läsförmåga. Detta är särskilt viktigt för barn i hushåll där svenska inte är förstaspråket. Med dessa siffror i åtanke är det hög tid att kommunen tar fram en konkret plan för att främja läsning och göra biblioteken mer tillgängliga och attraktiva för Huddinges unga invånare.