Skip to content
lördag 19 april

Huddinge kommun ser över insatser för äldre – samarbete mellan nämnder föreslås stärkas

Huddinge kommun har genomfört en omfattande översyn av ansvaret för aktiviteter och åtgärder som syftar till att främja de äldre invånarnas hälsa och välbefinnande. Med en förväntad ökning av antalet äldre med 53 procent fram till 2030 står kommunen inför nya utmaningar.

Vård och omsorg
31 januari 2025Huddinge
Redaktionen
Uppskattad lästid: 2 minuter

Ökat behov av samverkan mellan nämnder
Översynen har identifierat att både vård- och omsorgsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden har en viktig roll i arbetet med att skapa en äldrevänlig kommun. Medan vård- och omsorgsnämnden ansvarar för biståndsbedömda och förebyggande insatser, har kultur- och fritidsnämnden ett bredare ansvar för aktiviteter som riktar sig till hela den äldre befolkningen.

Rapporten föreslår att samarbetet mellan nämnderna måste förbättras för att undvika dubbelarbete och säkerställa en effektiv användning av resurser. En särskild utmaning är att aktiviteter som "Seniordagarna" och "Trygghetsringning" befinner sig i en gråzon mellan de båda nämndernas ansvarsområden. Förslaget är att flytta ansvaret för seniordagarna till kultur- och fritidsnämnden, vilket skulle kräva en budgetjustering på cirka 100 000 kronor.

Flera insatser för att motverka ensamhet och främja hälsa
Kommunen har ett brett utbud av insatser för att förbättra livskvaliteten för äldre, bland annat:

  • Seniorträffar: Sju mötesplatser runt om i kommunen där äldre kan delta i sociala och fysiska aktiviteter.
  • Digital utbildning: Projekt med Ipads och kurser för att minska digitalt utanförskap bland äldre.
  • Hälsopedagog: Personligt stöd för att främja hälsosamma levnadsvanor och motverka demens.
  • Frivilligsamordning: Samarbeten med föreningar och volontärer för att stödja äldre med olika behov.

Kommunens fortsatta arbete
Översynen konstaterar att kommunens nuvarande ansvarsfördelning mellan nämnderna är ändamålsenlig och ingen större revidering av reglementen föreslås. Istället rekommenderas ett fördjupat samarbete mellan förvaltningarna för att bättre möta framtidens behov och undvika resursmässiga överlappningar.

Med tanke på den demografiska utvecklingen betonar rapporten vikten av att skapa en långsiktigt hållbar strategi för att främja hälsa, social delaktighet och självständighet bland kommunens äldre invånare.