Skip to content
lördag 19 april

Huddinge får godkänt för krisberedskap – men flera brister kvarstår

Huddinge kommun får i en ny revisionsrapport godkänt för sitt övergripande krisberedskapsarbete – men flera delar behöver stärkas, bland annat samordningen mellan nämnder, uppföljning från kommunstyrelsen och involvering av externa aktörer i riskanalyser.

Trygghet
6 april 2025Huddinge
Redaktionen
Uppskattad lästid: 2 minuter

Det är KPMG som på uppdrag av kommunens revisorer granskat hur väl rustad kommunen är inför kriser och extraordinära händelser. Rapporten konstaterar att Huddinge i allt väsentligt uppfyller kraven – men det finns flera viktiga utvecklingsområden.

Brister i planeringen – risker vid större kriser

Enligt granskningen är det främst kopplingen mellan risk- och sårbarhetsanalysen och den praktiska kontinuitetsplaneringen som brister. Kommunens centrala ledningsorganisation fungerar väl, och det finns en etablerad struktur för hur olika aktörer i kommunen ska agera vid allvarliga händelser. Däremot behöver styrningen från kommunstyrelsen förbättras när det gäller att följa upp hur arbetet bedrivs i förvaltningar och bolag.

Kommunen rekommenderas även att inkludera externa aktörer – som räddningstjänst, sjukvård och civilsamhälle – i sina analyser, något som idag bara sker delvis.

Trygghetspunkter och kameror – men är det tillräckligt?

Kommunstyrelsens egen verksamhetsberättelse för 2024 visar att flera konkreta åtgärder genomförts för att stärka tryggheten i kommunen. Bland annat har fler trygghetspunkter etablerats och trygghetskameror byggts ut – ett område där Huddinge är bland de mest avancerade i landet.

Dessutom har ett samverkansforum för civil beredskap startats, där aktörer som polis, räddningstjänst, sjukhus och lokala företag ingår​.

Men det finns också orosmoln. I SCB:s trygghetsmätningar uppger allt fler Huddingebor att de oroar sig för brottslighet, och arbetet med kontinuitetsplanering och förebyggande insatser är inte färdigställt.

Hur står sig Huddinge jämfört med andra?

Sett till grannkommuner i Stockholmsregionen är Huddinge varken sämst eller bäst. Kommuner som Haninge och Botkyrka har liknande organisationer och modeller för krisberedskap, men har i vissa fall kommit längre med att integrera externa aktörer och göra uppföljningar på nämndnivå. Samtidigt har Huddinge varit tidigt ute med trygghetskameror och ett mer centraliserat ledningssystem.

KPMG:s rekommendationer är i linje med vad andra kommuner i regionen också behöver arbeta med – men för ett så stort geografiskt område som Huddinge, med både stadsdelar och landsbygd, blir samordningen särskilt viktig.