Allvarlig arbetsrelaterad utmattning bland förskolepersonal i Huddinge – åtgärdsplan presenterad
Hög arbetsrelaterad utmattning har under lång tid varit ett problem för personal inom Huddinge kommuns kommunala förskolor. Nu har barn- och utbildningsförvaltningen presenterat en ny handlingsplan för att vända utvecklingen och skapa en bättre arbetsmiljö för förskolepersonalen.
Personal inom Huddinges kommunala förskolor har under flera år upplevt hög arbetsbelastning och arbetsrelaterad utmattning. Barn- och utbildningsförvaltningen, som har följt utvecklingen noggrant, har under 2023 arbetat intensivt för att kartlägga situationen och identifiera åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Enligt en ny rapport, baserad på samverkan med HR-avdelningen, chefer och externa konsulter, finns nu en konkret handlingsplan som ska genomföras under kommande år för att minska utmattningen.
Kartläggningen visade att arbetsmiljöproblem uppstått till följd av en minskad andel chefer och administrativ personal, vilket ökat arbetsbördan för den pedagogiska personalen. En hög omsättning av rektorer och stora personalgrupper per chef har också bidragit till en försämrad arbetsmiljö. Förvaltningen har lyft fram behovet av ett tydligt ledarskap och lokala stödstrukturer för att hantera utmaningarna.
För att motverka utmattning ska bland annat nya schemalagda pauser införas, särskilt i förskolemiljöer som är kända för att vara högljudda och energikrävande. Dessutom ska ett nytt stödpaket introduceras för att öka återhämtningen, med hjälp av verktyg som tagits fram i dialog med fackliga representanter. Utbildning i ledarskap och arbetsmiljöfrågor för chefer ingår också i åtgärdsplanen, samt strategier för att attrahera och behålla kompetent personal inom förskoleverksamheten.